Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

WhatsApp: +90 552 455 13 03       Telefon: +90 552 455 13 03



MUSA HİCABİ ÖZDİL Kimdir: 1942 yılında Bolvadin'de doğdu.

MUSA HİCABİ ÖZDİL Kimdir: 1942 yılında Bolvadin'de doğdu. (Nüfus cüz-danında "Kemikleri irileşince askere gitsin" düşüncesiyle doğum Yılı 1943 olarak gösterilmiştir.) İlk ve orta tahsilini Bolvadin’de bitirmiş, lise için Afyon Lisesi'ne gitmiş rahmetli Menderes tarafından Bolvadin'e lise açılınca Afyon'dan Bolvadin Lisesi'ne geçiş yaptı. Liseyi Bolvadin'de bitirdikten sonra Ankara'da imtihanla kazandığı Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisine devam etti.

1968'de Ekonomi-Maliye Bölümünden mezun oldu. Akademi yıllarında, vekil öğretmenlik asil öğretmenlik, gene öğretmen olarak askerlik hizmetini üç yıl süreyle L'enstitu d'etut francais'e devam etti. Vakıflar Bankası'nda umum muhasebat servisinde çalıştı.

Mayıs 1970'te Sümerbank Genel Müdürlüğü'nde APK (Araştırma, Planlama ve Koordinasyon) Müdürlüğü'nde Ekonomik Araştırma Uzmanı olarak işe başladı. Mayıs 1972'de müfettişlik imtihanını kazandı. Müfettişlik ve müşavir müfettişlik yaptı.

1975'te Araştırma Planlama ve Koordinasyon işlerinin başına geçti. 1970-1972 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı adına, yurt çapında, 35 ilde vilayet etütleri, muhtemel yatırım alanları ve kaynak araştırma alanı raporlarını yazdı. Ayrıca meyan kökü hakkında araştırmalarında bulundu. Simav'da bir sanayi tesisinin kurulmasıyla ilgili araştırma raporunu yazdı. Bu görevleri sırasında İtalya-Milano'da "International Standartation Organization" (Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu) toplantılarında Türkiye'yi temsil etti.

İktisadi Kalkınma Vakfı, Ortak Pazar Daimî Danışma Kurulu üyeliği, Malatya Yeşilyurt'ta YİFAŞ Tekstil Şirketi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Vekilliği, Sümerbanklılar Piri Reis Konut Yapı Kooperatifi Başkanı (430 adet konut), Bergama Antikkent Yapı Kooperatifi (52 konut) Başkanı, Hereke Yelken Kulübü Başkanı, Kürek Kulübü Başkanı, Türkiye Kürek ve Kano Federasyonu 

Yönetim Kurulu Üyeliği, Kocaeli Sanayii Odası Meslek Komitesi Başkanı olarak görevlerini sürdürdü.

Kıbrıs’ta, Kıbrıs ekonomisi, sanayii tesislerinin çalıştırılması ve İstihdamla ilgili toplantılara katıldı. Görevleri sırasında; Elektronik Bilgi İşlem Seminerine İktisadi Devlet Teşekkülleri Modernizasyon ve Reorganizasyon Sempozyumuna, Üst Kademe Yönetimi Sevki İdare Seminerine, Üretim ve Maliyet Yönetimi Seminerine, Metot ve Organizasyon Seminerine, Standart Üretim Metotları Seminerine, Pazarlama ve Organizasyon Seminerine, Kalite Kontrol ve Yönetimi Seminerine, Standart Mamul Maliyeti Seminerine, Üst Sevki İdare Seminerine İhracat Mevzuatı ve Krediler Seminerine katıldı.

Devlet Planlama Teşkilatı ve Sanayi Bakanlığı adına hazırladığı, basılmış ve kitap haline getirilmiş raporları şunlardır:

33 Doğu Vilayetlerinde Dört Adet Tekstil Fabrikası Kurulmasıyla İlgili 33 Adet Ekonomik Araştırma ve Etüt Raporları, Tekirdağ İli Muhtemel Yatırım Alanları ve Kaynak Etüdü Raporu, Çanakkale İli Muhtemel Yatırım Alanları ve Kaynakla İlgili Araştırma Raporu, Dünya'da ve Türkiye'de Meyan Kökü Üretimi, İthalat ve İhracatı Araştırma Raporu. Atatürk'ün uyguladığı "Ekonomi Politikası" ve "İş Dünyası Savaşları" konusunda konferanslar verdi. Ayrıca Sümerbank Dergi Yazı Kurulu üyesi oldu, pek çok makaleleri yayımlandı. İlk defa Sümerbank Bülteni'ni çıkardı ve yazıişleri müdürlüğünü yaptı.

Sümer Holding'de bulunduğu görevler şunlardır:

• Genel Müdürlükte Ekonomik Araştırma ve İstatistik Uzmanı

• Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda, Müfettişlik ve Müşavir Müfettişlik

• Genel Koordinatör ve Sanayi Koordinasyon İşleri, Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü

• Kayseri Bünyan Yünlü Dokuma Fabrikası Müdürü

• Malatya Pamuklu Sanayii Müessese Müdür Yardımcısı

• Hereke Yünlü Sanayii Müessese Müdürü

• Bergama İplik, Dokuma ve Konfeksiyon Fabrikaları Genel Müdürü

• 1996 Mayıs'ında emekli olduktan sonra Gediz İplik Dokuma Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ   fabrikalarında Genel Müdürlük yaptı.

Yazar ayrıca, mali müşavirlik ve bilirkişilik ruhsatlarına da sahiptir. Evli ve dört çocuk sahibidir. Fransızca bilir.

Kitaptan bir bölüm

Bu da Benim Gerçek Hikâyem

Yıl 1951, yaz ayları. Arabacı (demirci) Deli Yusuf'un (Yusuf Usta, Yusuf Tabak) yanında çıraklık yapıyorum. Bir gün

Sabah erken dükkânı açacakken kapının anahtarını kaybettiklerinden dükkâna giremedik. Ben ustama: "Beni pencereden içeri sokarsanız ben içerde anahtar yapıp size vereyim" dedim. Ustam pek inanmış gibi görünmese de beni pencereden içeri soktu. Ben dükkâna girdim. 5'li inşaat çivisinden çekiç ve örsü kullanarak anahtarı yaptım. Pencereden dışarıya, ustama verdim. Kilidi benim yaptığım anahtarla açtı. Hepsi içeri girdi. Bu olay uzun yıllar anlatıldı. O tarihte 6 Pencere, demir parmaklıklıydı ancak zayıf bir çocuğun girebileceği genişlikteydi. Yedi-sekiz yaşlarındaydım. Dükkânda benden başka Gara Gadir (Kadir Karakin), Irasi (Rasih Dikici), Apban (Abdullah Güzelel), Ramazan Karaer, Süleyman Karaer çırak olarak çalışıyorlardı. (Musa Hicabi Özdil)

Değerli Hemşerimize Başarılarının devamını diliyoruz.

BOL-DAV BOLVADİNLİLER DAYANIŞMA VAKFI

Paylaş