Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

WhatsApp: +90 552 455 13 03       Telefon: +90 552 455 13 03



AKADEMİSYEN DEĞERLERİMİZ Doç. Dr. Rüstem KEÇİLİ Kimdir

AKADEMİSYEN DEĞERLERİMİZ

Doç. Dr. Rüstem KEÇİLİ Kimdir:

1980 yılında Afyon’un Bolvadin İlçesi Kurucaova Köyü’nde doğan Rüstem Keçili, ilkokul 1. ve 2.sınıfını köy okulunda tamamlamış, daha sonra ilk, ortaokul ve lise eğitimlerine Eskişehir’de devam etmiştir.

Dr. Keçili, Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Kimya Bölümünde 2003 yılında tamamlamış, 2005 yılında Anadolu Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans eğitimi sırasında Erasmus öğrenci değişim bursu ile İtalya’nın Palermo Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde bir dönem eğitim görme hakkı kazanmıştır.

Bu sürede Prof. Dr. Giuseppe Spadaro danışmanlığında çalışmıştır. 2009 yılında EU-Marie Skłodowska-Curie Actions, Initial Training Networks (ITN) programı çerçevesinde doktora bursu kazanarak Imperial College London koordinatörlüğünde ve 7 ülkeden (İngiltere, Almanya, İsviçre, Belçika, İsveç, İtalya ve Portekiz) 9 proje partnerinin katılımıyla oluşan bir konsorsiyumun destek verdiği Avrupa Birliği Projesinde araştırmacı olarak görev almıştır.

Bu süre içerisinde proje kapsamında Amerika, İngiltere, Almanya, İsviçre, Fransa, İsveç, Danimarka ve Portekiz’de düzenlenen birçok eğitim kursu, yaz okulu, proje toplantıları ve seminerlere katılmış, 2010 yılında Dortmund Teknik Üniversitesi Çevre Araştırma Enstitüsü`nde 3 ay süre ile misafir araştırmacı olarak çalışmıştır.

Doktora çalışmalarını İsveç’te MIP Technologies şirketinde ve Almanya`da Dortmund Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi`nde 2013 yılında tamamlamıştır.

Doktora tez çalışması sonrasında ülkemize dönen Doç. Dr. Keçili, 2014 yılında Anadolu Üniversitesi, Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı’nda Uzman olarak göreve başlamıştır.

2017 yılında Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı’nda 2. Doktora derecesini almıştır. Anadolu Üniversitesi, Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı’nda 2018-2019 yılları arasında Öğr. Gör. Dr. olarak görevine devam etmiştir.

2019 yılında Doçent ünvanı alan Dr. Rüstem Keçili halen aynı birimde görevine devam etmektedir ve aynı birimde müdür yardımcılığı görevini de sürdürmektedir.

Doç. Dr. Keçili`nin Science Citation Index (SCI) kapsamında olan ve etki değeri yüksek uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış 45 adet makalesi, 2 adet Uluslararası kitabı, Uluslararası kitaplarda yayınlanan 34 adet bölüm yazarlığı bulunmaktadır.

2 adet Uluslararası, 2 adet TÜBİTAK destekli olmak üzere 14 adet projede yönetici ve araştırmacı olarak görev almıştır.

Yayınladığı çalışmalara Google Scholar Veri Tabanı taramasına göre 1585 adet atıf yapılmış olup h-indeksi 24’tür. 1`i davetli konuşmacı, 1`i California Separation Science Society (USA)`den kazanılan burs ile uluslararası ve ulusal konferanslarda 37 adet bildiri sunmuştur.

Elsevier ve Stanford Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer

alan Doç. Dr. Keçili, molekül baskılanmış polimerler (MIPs), Kromatografi, Katı faz ektraksiyonu (SPE), Kriyojeller, Afinite kromatografisi ile protein saflaştırılması, MIP temelli mimik enzim tasarımı ve uygulamaları ve Farmasötik formülasyonlardan genotoksik safsızlıkların uzaklaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Doç. Dr. Keçili evli ve bir erkek çocuk babasıdır.

Değerli Hocamıza Akademik Çalışmalarında Başarılar Dileriz

BOL-DAV BOLVADİNLİLER DAYANIŞMA VAKFI

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ, DÜNYANIN EN ETKİLİ BİLİM İNSANLARINI TESPİT EDEN "UPDATED SCİENCE-WİDE AUTHOR DATABASES OF STANDARDİZED CİTATİON INDİCATORS" ADLI ÇALIŞMADA YER ALDI.

Stanford Üniversitesi’nden Jeroen Baas, Kevin Boyack ve John P.A. Ioannidis tarafından 190 bini aşkın bilim insanın değerlendirilmeye alındığı ve dünyanın en etkili bilim insanlarını tespit eden çalışmanın sonuçları yayınlandı. "Updated Science-Wide Author Databases of Standardized Citation Indicators" başlıklı çalışmada Anadolu Üniversitesi’nden öğretim üyeleri de yer aldı.

Sıralama, “Kariyer Boyu Etki” ve “2021 Etki Sıralaması” olarak iki kategoride listelendi. Listenin oluşturulmasında; nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanıldı.

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Uzm. Dr. Rüstem Keçili’nin projesi, "TÜBİTAK 3001- Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" tarafından kabul edildi.

“İlaç Etken Maddelerinden Genotoksik Safsızlıkların Uzaklaştırılmasına Yönelik Süpermakroporöz Moleküler Baskılanmış Polimer (MIP)-kriyojel Kompozit Malzemelerin Geliştirilmesi” projesiyle ilgili Keçili, ”İlaç sektöründe, ilaç etken maddelerinin (API) üretim sürecinde elde edilen ürünün saflaştırma aşaması prosesin hem zaman alıcı hem de maliyeti arttıran en kritik basamaklarından birisidir. API üretim prosesinde sentez için hammadde olarak kullanılan bileşiklerin ya da sentez veya degradasyon sonucunda ortaya çıkan ara/yan ürünlerin safsızlık olarak kalma potansiyeli söz konusudur. Bu maddelerin bazılarının in vitro ve in vivo genotoksisite testlerinde DNA ile reaksiyona girebildiği ve doğrudan DNA hasarı potansiyeli olduğuna, doğrudan veya dolaylı olarak teratojenik (doğumsal kusurlara neden olan), mutajen veya kanserojen olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Bu sınıftaki maddeler potansiyel genotoksik safsızlık olarak tanımlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Projemizde, moleküler baskılama teknolojisi ve kriyojel malzemelerin üstün özellikleri biraraya getirilerek ilaç etken maddelerinin içerisindeki potansiyel genotoksik safsızlıkların katı faz ektraksiyonu (SPE) ile etkili bir şekilde uzaklaştırılması hedeflenmiştir." diyen Uzm. Dr. Rüstem Keçili konuşmasını şöyle sürdürdü:"Bu proje hedefine ulaştığı takdirde, ilaç endüstrisi için çok önemli olan etken maddenin safsızlıklarından arındırılarak saflaştırılmasına yönelik yeni bir malzeme geliştirilmiş olacaktır. İlaç bileşikleri içerisinden genotoksik safsızlıkların uzaklaştırılmasında şu an kullanılmakta olan yeniden kristallendirme ve fraksiyonel damıtma gibi geleneksel yöntemlerin yüksek maliyet, uzun zaman gerektiren çok adımlı prosesler içermesi, büyük ölçekte saflaştırmada zorluk ve seçicilik gibi kısıtlamaları gibi dezavantajları bulunmaktadır. Proje kapsamında geliştirilecek olan kompozit ayırma/saflaştırma sistemleri, ilaç endüstrisinin önemli ve kritik aşamalarından olan ilaç saflaştırılması basamağı için yeni nesil teknolojilerdir ve ilaç endüstrisinde şu anda kullanılan geleneksel saflaştırma yöntemlerinden çok üstün, raf ömürleri uzun ve tekrar tekrar kullanılabilmeleri nedeniyle de maliyetleri oldukça düşürecek teknoloji olması nedeniyle ticarileşme potansiyeline de sahiptir."

Uzm. Dr. Rüstem Keçili, ayrıca bu süreçte ARİKOM’un desteğiyle hareket ettiğini dile getirdi. Özellikle ARİNKOM TTO Proje Koordinatörleri Banu Gültekin Kocaman ve Olcay Sevik ile yazma sürecinden projenin sonuçlandırma aşamasına kadar sürekli iletişim halinde olduklarını belirtti.

Paylaş