Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

WhatsApp: +90 552 455 13 03       Telefon: +90 552 455 13 03



ENGELLİLER HAFTASI 10-16 MAYIS

ENGELLİLER HAFTASI 10-16 MAYIS

Birleşmiş milletler tarafından 10 Mayıs ile 16 Mayıs arası Engelliler haftası olarak kabul edilmiş olup hafta boyunca engellilerin toplumsal yaşamdaki sorunları ve bunlara karşı farkındalık oluşturulması ve taleplerin çözümünün sağlanması amaçlanmaktadır.

Çoğunlukla görmezden gelip acıyarak baktığımız insanların bizden hiçbir farkı olmadığını unutmayalım. Onlar bedensel engelleri olmasına rağmen hayatı bizler gibi yaşamaya çalışıyor. Bizim yapmamız gereken onların hayatlarını daha rahat yaşamalarına yardımcı olmak. Onlara acımak yerine hayatlarını dilediklerince yaşamalarına fırsat vermek onlara yapacağımız en büyük iyilik olacaktır.

Engelli vatandaşlarımıza engel olan her bir engelin kaldırılması ve düzenlemesi kamunun asli görevlerindendir. Bu konuda ilgili kurum ve kuruşlar ile belediyeler üzerlerine düşenleri yapmakla görevlidirler. Bir şehrin gelişmişliğinin göstergelerinden biriside Engelli vatandaşlarının ihtiyaçlarını görüp onların temini noktasında projeler geliştirmesidir.

ENGELLİLERLE İLETİŞİMDE ÖZEN GÖSTERMESİ ÖNEMLİDİR. Örneğin;

1. Doğrudan engelli kişiye hitap edin; ona yardım için yanında bulunabilecek herhangi bir yardımcıya veya başka birine değil.

2.  Bağırmayın veya konuşmanızı abartılı biçimde yavaşlatmayın.

3. Karşınızdaki sizi anlamamışsa mümkün olduğu kadar net biçimde yeniden anlatın. Bu da işe yaramıyorsa yazı yolunu deneyin.

4. Engelli yetişkinlere sanki bir çocukla konuşuyormuşsunuz gibi hitap etmeyin. Örneğin başlarını okşama gibi güçsüzlük ima edecek hareketlerle bulunmayın.

5. Karşınızdaki kişinin ne dediğini anlayamıyorsanız sabırlı olun ve tekrarlamasını bekleyin. Araya girip onun sözlerini onun adına tamamlamayın.

6. Karşınızdakini sanki anlıyormuş gibi davranmayın, ne demişlerse ve siz ne anlamışsanız bunu tekrarlayın ve doğru olup olmadığını sorun.

7. Bir kişiye engeli/özrü hakkında soru sorarken nazik olun.

8. Engelli bir kişinin yardıma ihtiyacı olduğu şeklinde bir izleniminiz varsa, hemen harekete geçmeden önce bu kişiye yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun.

9. Kendisinden izin almadan, engelli bir kişinin tekerlekli sandalyesine, bastonuna vb. dokunmayın. Bunlar, söz konusu kişilerin kendi özel araçlarıdır.

10. Sağır veya işitme güçlüğü olan bir kişinin size bakmasını istiyorsanız yavaşça koluna dokunabilir veya el sallayabilirsiniz.

11. Kör veya ciddi düzeyde görme engelli bir kişiyle konuşacaksanız önce kendinizi tanıtın. Bu kişiye rehberlik etmek veya yönlendirmek gibi bir durumunuz varsa yön ve mesafeler konusunda net şeyler söyleyin; merdiven, zemin veya döşemede değişen yerler vb. konusunda gerekli uyarılarda bulunun (Sağıroğlu, 2008).

BOL-DAV BOLVADİNLİLER DAYANIŞMA VAKFI

Paylaş