Bu hayal gerçekleşmezse üzülürüz: “Binnaz & Hasan İnceer Uzay Gözlemevi” veya “Horan Bilim Evi ve Uzay Gözlemevi Projesi” Yolculuğu
2020’nin şubat aylarında Bolvadin’de önemli bir fikir doğdu: Hem öğrencilere hem de meraklı halka bilimi sevdirecek, ilçeyi bilimsel bir merkez haline getirecek bir uzay gözlemevi kurulması fikri. Bu gözlemevi, sadece yerel halkı değil, çevre ilçeleri de bilimle buluşturacak, Bolvadin’in tanıtımına ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacaktı. Proje, Binnaz Hasan İnceer Uzay Gözlemevi adıyla anılacaktı ve bu hayal kısa sürede birçok kişi tarafından destek gördü.
Her şey, Sıtkı Selvi hocamızın Kaleme aldığı” Kur’an’daki Uzay Göklerin Zikri” kitabını, Ankara’da Hasan İnceer’e armağan etmesiyle başladı. Kitabı tartışırlarken, Hasan İnceer hocamızla daha önce denenen ama işlev kazanmayan bir uzay merkezi fikrini yeniden canlandırmayı düşündük. Bu düşünce, öğrencilerimiz, halkımız ve çevre ilçelerden gelecek insanlar için bir uzay gözlemevi kurma fikrine dönüştü. Hasan hocamız, projeyi ciddi bir şekilde ele alırsak katkıda bulunabileceğini ifade etti.
Bu güvenle Bol-Dav olarak ciddi bir çalışma yapıp, konuyu o dönemin Bolvadin Belediye Başkanı Sayın Fatih Kayacan’a sunduk. Başkan Kayacan, projenin Bolvadin’imize çok ciddi prestij kazandıracağını belirterek bu projeye her türlü desteği vereceğini söyledi. Başkan Kayacan, Horan Parkı içerisinde bulunan eski Go-Kart alanının proje için uygun olduğunu söyledi. Biz de bu alanla ilgili fizibilite çalışmalarını yaptık. Raporda zemin proje için uygun bulundu ve projenin hayata geçmesi için belediye, plan, proje ve maliyet analizini hazırladı.
Bunun üzerine, Hasan İnceer Hocamız, rahmetli eşinin isminin de projeye dahil edilmesi şartıyla 250.000 TL’yi Bol-Dav hesabına gönderdi. Biz de bu meblağı bankaya bloke ettirip Belediyeye projenin başlaması için kaynağın hazır olduğunu bildirdik. Ancak süreç içinde çeşitli sebeplerle ilerleme maalesef kaydedilemedi. Başkan Kayacan, sonrasında eski su deposunun projenin yeni yeri olmasının daha uygun ve bu vesile ile de kullanılmayan su deposunun bu projeye zemin olabileceğini ifade etti. Bol-Dav olarak Bolvadinli öğrencilerimize, halkına ve ilim dünyasına hizmet etmesidir, düşüncesiyle tereddütsüz önceki yerden vazgeçerek proje yerinin bize uygun olduğunu kendilerine ifade ettik.
Yine bir zaman sonra baktık ki projeyle ilgili bir gelişme olmadı. Nihayetinde Fatih beyle tekrar irtibata geçerek artık zamanın yaklaştığını Hasan hocamızın verdiği bakiyenin karşılığını dünyadayken görmek istediğini projenin bir an önce sonuçlanması gerektiğini kendilerine ilettik.
Daha sonrasında Başkan Fatih bey Bolvadinli gazetecilerle birlikte yapmış olduğu basın toplantısında da ifade ettiği gibi Projenin içerisine Bolvadin Belediyesi, Bol-Dav Bolvadinliler Dayanışma Vakfı, Bolvadin Ticaret Odası, Bolvadin Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bolvadin Ticaret Borsası ile beraber bu işi gerçekleştireceklerini ve bunla ilgili olarak da Zafer Ajansı’na müracaat edeceklerini projenin maliyet bedelinin bir kısmının hatta büyük bir kısmını oradan karşılayabileceklerini söylediler. Bizde blokeli bakiyenin dekontunu kendilerine göndererek Zafer Ajansından alınacak olan hibe ile Yine ismi Binnaz & Hasan İnceer Uzay Gözlemevi olacak şekilde şerhimizi düşerek dekontunu gönderdik.
Bu süreçte, Afyonkarahisar Milletvekilleri, eski Bakanlarımızdan Veysel Eroğlu Bey, Birçok üst bürokrat da projeyi büyük bir heyecanla karşıladılar ve Uzay Gözlemevi projesine destek vereceklerini belirtiler. Onların bu desteği, bu prestij projesinin hayata geçmesi adına umutlarımızı artırmıştı. Ancak tüm çabalara rağmen, projede bir ilerleme yine kaydedilemedi.
Hasan hocamız, zamanın aleyhine işlediğini belirterek hayattayken projenin gerçekleşmesini ya da projeden çekileceğini ifade etti. Bunun üzerine biz de üzülerek projenin çok yavaş ilerlediğini kendisine verilen sözün zamanında yerine getirilmediğinin mahcubiyeti içerisinde tahsis ettiği 250.000 TL’yi artı bakiyesiyle kendisine iade etmek zorunda kaldık.
“Sonrasında bakiyenin bir kısmıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Bolvadin Meslek Yüksek Okuluna yine Binnaz & Hasan İnceer adına Çağrı Merkezi Laboratuvarı projesini kazandırdık.”
Bugün, yeni seçilen Belediye Başkanımızın ‘dan isteğimiz, bu projeyi sahiplenmesi ve bir an önce sonuçlandırması en büyük beklentimizdir.
Bu yaz Sıtkı Selvi Hocamızla birlikte projenin gerçekleştirileceği inşaat sahasında incelemelerde bulunduk. Çalışmalardan tekrar ümitlendik. “Horan Bilim Evi ve Uzay Gözlemevi Projesi” sadece Bolvadin’in değil, çevre ilçelerin ve bilim dünyasının da yararına olacak; ilçemize hem ekonomik hem de kültürel katkılar sağlayacaktır.
Bu projenin gerçekleştiğini görmek en büyük hayallerimizden biri. İnşallah açılışını görmekte nasip olur.
BOL-DAV BOLVADİNLİLER DAYANIŞMA VAKFI

Comment (3)
Darbar ishan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Inteadgger accumsan elit viverra,dgadg placerat dolor quis, pulvinar velit. nsectetur adipiscing elit.
Chetan an
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer accumsan elit viverra, placerat dolor quis, pulvinar velit. nsectetur adipiscing elit.
Darbar ishan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Inteadgger accumsan elit viverra,dgadg placerat dolor quis, pulvinar velit. nsectetur adipiscing elit.